Kenmerken van een goede website

Een goede website is een succesvolle, goed vindbare website. Een website die wat oplevert, die mensen boeit en die mensen overtuigt dat zij daar aan het juiste adres zijn.

U begrijpt nu direct dat de kenmerken van een goede website afhankelijk zijn van uw doelgroep. Een website die niet aansluit bij de doelgroep heeft geen kans meer om een succes te worden.
Omschrijf uw doelgroep zo precies mogelijk en kies een duidelijke niche. Een handige mindmap kan u helpen om de juiste structuur te vinden.

Een aantal kenmerken waaraan uw website zeker moet voldoen:

1. Uw website moet uiteraard gevonden worden in zoekmachines als men op relevante zoekwoorden zoekt.
2. Uw website moet tot actie leiden. Dat wil zeggen, uw website is uitnodigend genoeg, waardoor mensen geïnteresseerd raken in uw product of dienst.
3. Een website moet vertrouwen uitstralen. Wees open met uw contactgegevens. U bent verplicht een kamer van koophandelnummer op uw website te plaatsen.

Wat vindt men prettig bij een website?

Wat vindt uw bezoeker het allerbelangrijkste aan uw website? De volgende kenmerken worden erg belangrijk gevonden:

 1. Gebruiksvriendelijkheid:
  Op een logische plaats vindt men het menu en hiermee is goed te navigeren. Het lettertype is duidelijk en goed leesbaar op een rustige achtergrond.
 2. Gestructureerd:
  Je kunt niet verdwalen op de website, doordat steeds duidelijk is waar je je binnen de website begeeft.
 3. Inhoud voldoet aan de verwachtingen:
  Bent u de zoveelste met exact dezelfde tekst? Geeft u te weinig informatie? Dan voldoet u niet aan de verwachtingen en is de kans groot dat men voortijdig afhaakt. Het is belangrijk dat men op de vervolgpagina’s verdieping vindt over uw diensten of producten.
 4. Sluit aan bij behoefte van de bezoeker:
  Begin dus met de belangrijkste zaken: het eindresultaat, het product, enzovoort. Begin nooit met een intro over uw eigen bedrijf, dat willen de meeste bezoekers pas weten op het moment dat zij geïnteresseerd zijn in uw diensten of product.
 5. Contactgegevens:
  Een website komt pas betrouwbaar over als er een adres vermeld staat en en een bij voorkeur gewoon telefoonnummer. Het is verplicht om op een website een Kamer van Koophandelnummer te vermelden.
 6. Achtergrondgegevens:
  Het is niet altijd een pre, maar vaak komt het beter over als u wat achtergrondinformatie over uzelf of over uw bedrijf verstrekt. Men wil graag weten met wie men te maken heeft!
 7. Snelheid:
  Niet eerst een flashintro. Dat is echt uit de tijd. Alleen in zeer uitzonderlijke, tijdelijke periodes kan het iets extra’s toevoegen. In zijn algemeenheid: doe het niet! Zorg voor een goede overzichtelijke homepage, waar direct duidelijk wordt waar het om gaat.
  Ook al zijn de verbindingen steeds sneller, soms heb je nog een website die zulke grote foto’s bevat, dat de pagina tergend langzaam opent. Probeer dit te voorkomen. Google waardeert snelle websites meer dan tragere website. Doe hier uw voordeel mee!
 8. Geen onverwachte geluiden of muziek:
  Niet iedereen is thuis de website aan het bekijken. Onverwachte geluiden kunnen als zeer storend ervaren worden. Maar ook als men wel thuis is en tegelijkertijd bijvoorbeeld de radio luistert, kunnen onverwachte geluiden een reden zijn om de website weg te klikken.